Cobergher

Deze mooie halfharde kaas wordt sinds 15 jaar gemaakt door een kaasmakerij in Veurne. De boerin had een passie voor kaas en wilde dit graag zelf gaan produceren. Zij nam een ervaren kaasmaker in dienst, die de boerin alle kneepjes van het vak leerde. Inmiddels is diezelfde kaasmaker nu 71 en nog altijd werkzaam bij de familie. Van oorsprong is de Cobergher een abdijkaas die vernoemd is naar de architect die de streek Moeren droog heeft gelegd in de 17de eeuw nadat dit gebied was overstroomd. De kaas wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien. De Cobergher is een kaas met veel pit. Vast in ons assortiment hebben wij de 3 maanden oude variant. Op dat moment is de kaas halfhard en heel romig, maar heeft dan al wat krachtige tonen. Af en toe rijpen we er eentje door tot ongeveer een jaar oud. De structuur is dan hard, met veel eiwitkristallen en een mooie intense smaak. De Cobergher is echt een unieke kaas, die vooral in de smaak zal vallen bij mensen die van wat krachtigere smaken houden.