
Maak kennis met kaas
Dit traject is bedoeld als een kennismaking met kaas voor mensen die beroepsmatig of als particulier iets meer van kaas willen weten. Ze willen groeien in kaasadvies, willen anderen inspireren en verblijden met kaas. Het is bedoeld voor medewerkers in de horeca, op de kaasafdeling van een supermarkt, in de kaas- en/of delicatessenwinkel of een groothandel. Daarnaast is dit traject ook geschikt voor de particuliere kaasliefhebber en hobbykok.
Deze opleiding is erkend door het SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca).
Bekijk de data en de aanmeldmogelijkheden onderaan deze pagina.
Programma
Kaaskenner bestaat uit 4 dagdelen, inclusief examen waarbij 3 dagdelen op het Kaasfort Amsterdam en 1 dagdeel bij een Nederlandse kaasboer en/of kaasmakerij.
Op maandagen vindt het programma overdag plaats van 10.30 – 15.00 uur of op maandagavonden van 17.30 – 22.00 uur.
Op zowel het theorie- als het praktijkexamen is het Examenreglement SVH van toepassing. Het reglement is terug te vinden via onderstaande link:
SVH Examenreglement
Het programma omvat de volgende eindtermen:
1. Basiskennis over kaas
- De definitie van kaas
- Kaasgeschiedenis
- Wetgeving en etikettering
2. Kennis van kaasbereiding
- Samenstelling van kaas
- Basis productieproces
- Boerenkaas vs. fabriekskaas
3. Kennis van kaassoorten
- Belangrijkste diersoorten
- Belangrijkste kaassoorten en gastronomische zuivel
- Kleine kort gerijpte kaas
- Witflora en romige kaas
- (Half)harde kaas
- Roodbacterie- en gewassen korstkaas
- Blauwaderkaas
4. Kennis van kaaslanden
- De kaasgeschiedenis van het land
- Geografische ligging van de kaassoorten binnen een land
- Voorbeelden van iconische kazen uit het land
- De te behandelen landen zijn:
- Nederland
- Frankrijk
- Italië
- Spanje
5. Kennis van proeftechnieken
- Aroma’s in kaas
- Smaakprofielen
- Kazen correct analyseren m.b.v. smaakformulieren
6. Kennis van conserveren van kaas
- Kaas verpakken
- Bewaarconditities
- Houdbaarheid
7. Kennis van serveren en presenteren van kaas
- Snijden van kaas
- Serveren en presenteren van kaas
- Kaascombinaties
- Allergieën en dieetwensen
- Storytelling

Praktische informatie
Een eerste kennismaking met kaas voor startende kaaseters, liefhebbers, medewerkers in de horeca, op een kaasafdeling in de supermarkt, een kaas en/of delicatessenwinkel of in de groothandel.
- 4 dagdelen, inclusief bezoek aan kaasboer- of makerij en examen
- € 630 inclusief lesboek, licentie van 6 maanden voor de e-learning van SVH en plaatsing voor zowel schriftelijk- als praktijkexamen
- Gemiddeld 22-28 kazen en 9 dranken

Methodiek
Voor het volgen van dit traject maken we gebruik van een e-learningsmodule en praktijkoefeningen. Op die manier kun je thuis op eigen tempo leren.
Stel je vraag
Voor vragen kun je contact opnemen met het kantoor:
0251 – 220332 (optie 1)
info@kaasfortamsterdam.nl
Kaaskenner overdag
- Les 1: maandag 27 oktober 2025
- Les 2: maandag 10 november 2025
- Les 3: maandag 24 november 2025
- Examinering: maandag 8 december 2025
Kaaskenner avond
- Les 1: maandag 27 oktober 2025
- Les 2: maandag 10 november 2025
- Les 3: maandag 24 november 2025
- Examinering: maandag 8 december 2025
Aanmelden voor traject ‘De Kaaskenner’
Klaar om een echte kaasbaas te worden?
In onderstaande velden kan jij jouw gegevens aanleveren. Wens je een factuur of wordt jouw aanmelding zakelijk vergoed, neem dan contact met ons op via opleidingen@kaasfortamsterdam.nl.
Geef jij dit traject cadeau? Vink dan ‘Is het een cadeau?’ aan en vul dan ook de voor en achternaam van de ontvanger in. Wij versturen een fysiek cadeaupakket naar jou toe, zodat je het zelf kunt overhandigen. Vervolgens vragen we via jou een e-mailadres of telefoonnummer, zodat we de inschrijving compleet kunnen maken.