De Kaasspecialist

Dit traject is voor horecaprofessionals die advies over kaas willen geven en kaas-drankcombinaties willen maken. Het traject is ook voor medewerkers in de horeca, wijnhandels, supermarkten en groothandel. Daarnaast is het ook geschikt voor de enthousiaste hobbykok en kaasliefhebber.

Voor toelating van dit traject dient men het examen van ‘de Kaaskenner’ met een positief resultaat te hebben afgerond.

Programma en examen

De Kaasspecialist bestaat uit 6 dagdelen, inclusief examen (5 woensdagen en 1 donderdag). 5 dagdelen worden georganiseerd op het Kaasfort en 1 dagdeel is bij een Nederlandse kaasboer en/of kaasmakerij.
De lestijden zijn van 10.30 – 15.00 uur

Op zowel het theorie- als het praktijkexamen is het Examenreglement SVH van toepassing. Het reglement is terug te vinden via onderstaande link:
SVH Examenreglement

Het programma omvat de volgende eindtermen:

 

  • 1. Kennis van kaas door de jaren heen (wetgeving / terminologie)

    • De definitie van kaas
    • Kaasgeschiedenis (ontstaan kaassoorten)
  • 2. Kennis van kaasbereiding (productie / terminologie)

    • Elementaire samenstelling van kaas
    • Verdieping kaasproductie (wrongen, stremsel, vormen)
    • Boerenkaas vs fabriekskaas (rauw, thermo- en pasteurisatie)
    • Wetgeving BOB / AOP / DOP
    • Invloed van kaas op het lichaam (listeria, penicillium)
  • 3. Kennis van geografische gebieden (kenmerken / omgevingsfactoren)

    • Belangrijkste diersoorten (invloed soort melk op smaak kaas)
    • Belangrijkste kaassoorten en gastronomische zuivel
    • Geografische ligging kaasgebieden (Nederland / Frankrijk / Italië / Spanje + uitbreiding Europa met België, GB en Zwitserland)
  • 4. Kennis over affinage van kaas

    • Verdieping affinage
  • 5. Kennis van proeftechnieken (aroma’s / smaken / proefnotitie)

    • Aroma’s in kaas
    • Smaakprofielen
    • Basis afwijking in kaas
    • Invloed van affinage op smaakprofiel
    • Basis kaastypes en stijlen analyseren, herkennen en beschrijven
  • 6. Kennis van kaas en gastronomie

    • Conserveren van kaas (invloed op smaak en kwaliteit / verpakking / THT)
    • Opbouw kaasplateau
    • Verdieping serveren en snijden van kaas (messen / HACCP)
    • Kaas in gastronomie (kooktechnieken / kaas-drank)

Praktische informatie

Traject voor medewerkers die professioneel advies over kaas willen geven (horeca-professional), de enthousiaste hobbykok en gepassioneerde kaasliefhebber.

  • 6 dagdelen, inclusief bezoek aan kaasboer- of makerij en examen
  • € 895,00 inclusief schriftelijk- en praktijkexamen (en bij positief resultaat een erkend diploma).
  • Totaal 35 kazen en 15 dranken
  • Toelating = positief resultaat van het traject ‘Kaaskenner’

Methodiek

Voor het volgen van dit traject maken we gebruik van een e-learningsmodule en praktijkoefeningen. Op die manier kun je thuis op eigen tempo leren.

Stel je vraag

Voor vragen kun je contact opnemen met het kantoor:

0251-220332 (optie 1)
info@kaasfortamsterdam.nl

  • Kaasspecialist overdag

    • Les 1: maandag 19 januari 2026

    De opvolgende lessen worden op korte termijn aangekondigd.

Kaasfort Amsterdam
4.7
Gebaseerd op 3 beoordelingen
powered by Google
Hans GaarthuisHans Gaarthuis
10:47 15 Mar 24
Pieter HendriksPieter Hendriks
21:49 27 Sep 22
Mario WiersmaMario Wiersma
07:02 06 May 22
js_loader

Aanmelden voor traject ‘De Kaasspecialist’

Klaar om een echte kaasbaas te worden?

In onderstaande velden kun je jouw gegevens aanleveren. Wens je een factuur of wordt jouw aanmelding zakelijk vergoed, neem dan contact met ons op via opleidingen@kaasfortamsterdam.nl.

Geef jij dit traject cadeau? Vink dan ‘Is het een cadeau?’ aan en vul dan ook de voor en achternaam van de ontvanger in. Wij versturen een fysiek cadeaupakket naar jou toe, zodat je het zelf kunt overhandigen. Vervolgens vragen we via jou een e-mailadres of telefoonnummer, zodat we de inschrijving compleet kunnen maken.
















Whatsapp button