Het Kaasvignet

Maak kennis met kaas

Dit traject is bedoeld als een kennismaking met kaas voor mensen die beroepsmatig of als particulier iets meer van kaas willen weten, maar geen uitgebreide cursus willen volgen. Het is bedoeld voor medewerkers in de horeca, op de kaasafdeling van een supermarkt, in de kaas- en/of delicatessenwinkel of een groothandel. Daarnaast is dit traject ook geschikt voor de particuliere kaasliefhebber en hobbykok.

Programma

Het Kaasvignet bestaat uit 4 dagdelen (maandagen, inclusief examen), waarbij 3 dagdelen op het Kaasfort Amsterdam en 1 dagdeel bij een Nederlandse kaasboer en/of kaasmakerij. Het programma omvat de volgende eindtermen:

 

  • 1. Kennis van kaas door de jaren heen (wetgeving / terminologie)

    • De definitie van kaas
    • Kaasgeschiedenis
  • 2. Kennis van kaasbereiding (productie / terminologie)

    • Samenstelling van kaas
    • Basis productieproces
    • Boerenkaas vs. fabriekskaas
  • 3. Kennis van geografische gebieden (kenmerken / omgevingsfactoren)

    • Belangrijkste diersoorten
    • Belangrijkste kaassoorten en gastronomische zuivel
    • Geografische ligging kaasgebieden (Nederland / Frankrijk / Italië / Spanje)
  • 4. Kennis van proeftechnieken (aroma’s / smaken / proefnotitie)

    • Aroma’s in kaas
    • Smaakprofielen
  • 5. Kennis van kaas en gastronomie

    • Conserveren van kaas (invloed op smaak en kwaliteit)
    • Basis affinage
    • Selecteren en indeling voor kaasmomenten
    • Serveren en snijden van kaas
    • Kaas in gastronomie

Praktische informatie

Een eerste kennismaking met kaas voor startende kaaseters, liefhebbers, medewerkers in de horeca, op een kaasafdeling in de supermarkt, een kaas en/of delicatessenwinkel of in de groothandel.

  • 4 dagdelen, inclusief bezoek aan kaasboer- of makerij en examen
  • € 390, inclusief schriftelijk examen en bewijs van deelname
  • Totaal 21 kazen en 9 dranken

Methodiek

Voor het volgen van dit traject maken we gebruik van een e-learningsmodule en praktijkoefeningen. Op die manier kan men thuis op eigen tempo leren.

  • Cohort mei 2023 - BESCHIKBAAR

    De lesdagen zijn van 09.30 – 13.00 uur. Daarbij is er een mogelijkheid met lunch tot 14.00 uur. De data voor dit cohort zijn:

    • Les 1: dinsdag 9 mei 2023
    • Les 2: maandag 15 mei 2023
    • Les 3: dinsdag 30 mei 2023
    • Examinering: maandag 5 juni 2023
  • Cohort maart 2023 - VOL!

    De lesdagen zijn van 09.30 – 13.00 uur. Daarbij is er een mogelijkheid met lunch tot 14.00 uur. De data voor dit cohort zijn:

    • Les 1: maandag 6 maart 2023
    • Les 2: maandag 13 maart 2023
    • Les 3: maandag 20 maart 2023
    • Examinering: maandag 27 maart 2023

Aanmelden voor traject ‘Het Kaasvignet’

Klaar om een echte kaasbaas te worden?