Het Kaasvignet

Maak kennis met kaas

Deze opleiding is bedoeld als een kennismaking met kaas voor mensen die beroepsmatig of als particulier iets meer van kaas willen weten, maar geen uitgebreide cursus willen volgen. Het traject is bedoeld voor medewerkers in de horeca, op de kaasafdeling van een supermarkt, in de kaas- en/of delicatessenwinkel of een groothandel. Daarnaast is deze opleiding ook geschikt voor de particuliere kaasliefhebber. 

Programma

Het Kaasvignet bestaat uit 3 dagdelen (maandagen, inclusief examen), waarbij 2 dagdelen op het Kaasfort Amsterdam en 1 dagdeel bij een Nederlandse kaasboer en/of kaasmakerij. Het programma omvat de volgende eindtermen:

  • 1. Kennis van kaas door de jaren heen (wetgeving / terminologie)

    • De definitie van kaas
    • Kaasgeschiedenis
  • 2. Kennis van kaasbereiding (productie / terminologie)

    • Samenstelling van kaas
    • Basis productieproces
    • Boerenkaas vs. fabriekskaas
  • 3. Kennis van geografische gebieden (kenmerken / omgevingsfactoren)

    • Belangrijkste diersoorten
    • Belangrijkste kaassoorten en gastronomische zuivel
    • Geografische ligging kaasgebieden (Nederland / Frankrijk / Italië / Spanje)
  • 4. Kennis van proeftechnieken (aroma’s / smaken / proefnotitie)

    • Aroma's in kaas
    • Smaakprofielen
  • 5. Kennis van kaas en gastronomie

    • Conserveren van kaas (invloed op smaak en kwaliteit)
    • Basis affinage
    • Selecteren en indeling voor kaasmomenten
    • Serveren en snijden van kaas
    • Kaas in gastronomie

Kosten

Momenteel zijn we druk bezig met de ontwikkeling van het programma. Daardoor zijn de kosten nog niet volledig bekend. De prijs is inclusief het lesboek ‘Kaaskenner word je zo’ en exclusief het examen (niet verplicht).

Methodiek

Voor het volgen van deze opleiding maken we gebruik van een e-learningsmodule en praktijkoefeningen. Op die manier kan men thuis op eigen tempo leren.

Aanmelden voor opleiding 'Het Kaasvignet'

Klaar om een echte kaasbaas te worden?