Adrahan

Deze heerlijke roodflora kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt verkregen uit de eigen kudde raszuivere Friese Holsteiners van “Adrahan farm” die al sinds 1925 door de familie Burns zelf gefokt wordt. Het kaasmaken begon echter later. In de jaren 70 was de boer van mening dat de producten die het gezin at niet goed genoeg waren en hij begon zelf zuivelproducten te maken. Door de kaas ook kleinschalig te verkopen, groeide de populariteit en wordt de Adrahan nu gezien als een van beste kazen die Ierland rijk is. Het recept voor de Adrahan wordt niet geheel prijsgegeven. Wel weten we dat de kaas met de hand en van gepasteuriseerde melk gemaakt wordt, waar vegetarisch stremsel aan toe wordt gevoegd. Vervolgens krijgen de kazen een pekelbad en rijpen ze gedurende 12 weken door. Wanneer de kaas jong is heeft hij een mooie zachte smaak en is de kern van de kaas wat droger van structuur. Naarmate deze rijper wordt komt het pittige karakter meer naar voren en wordt de kaas ook iets smeuïger.