Blu frutti di Bosco

In een klein dorp in de buurt van Bergamot, Noord-Italië, bevindt zich een kleine, pittoreske kaasmakerij. Hier maakt het echtpaar Roberto en Valentina Canò prachtige geitenkazen van rauwe melk. Nadat zij in de leer waren geweest bij een aantal beroemde kaasmakers in Italië en Frankrijk, besloten zij in 1997 zelf de gok te wagen. Samen creëren zij op klassieke wijze kaas, maar met een eigenwijze, Italiaanse twist. Eén van hun toppers is de Blu frutti di Bosco. Roberto maakt de kaas op dezelfde wijze als de Gorgonzola, maar dan met rauwe geitenmelk. Nadat de kaas met pekel wordt gewassen, kwam Valentina met het briljante idee de kaas te laten rijpen in een compote van bosvruchten, gecombineerd met rozenblaadjes. De kaas heeft hierdoor een prachtig uiterlijk. Mooie witte pâte, met blauwe aders en een intens paarse korst. Ook qua geur is deze kaas uniek. Je ruikt sappige bramen met uiteraard een mooie hint van rozen, ongekend op kaasgebied. En dan de perfecte harmonie in smaak. Mooie frisse tonen van geitenmelk, aangevuld met zilte tonen van de Penicillium en vervolgens de zoet/zure smaak van het rode fruit. Deze kaas is perfect op het einde van een plateau. Mooi als afsluiting, maar gelijktijdig een goede smaakopwekker voor het dessert. Een goede keuze dus wanneer het plateau geserveerd wordt als tussengerecht.