Braciuk

Dit is een parel! De Braciuk is een enorm bijzondere kaas uit Italië. Hij komt uit de omgeving van Bra (Piemonte) en wordt gemaakt van rauwe koe-, schaap- en geitenmelk (70%, 15%, 15%). De precieze omgeving is Bra Tenero DOP en de bijbehorende wijngaarden. De Braciuk is namelijk een creatie van niet alleen een kaasboer, maar ook van een wijnboer. Als de kaas geperst en deels gerijpt is, wordt deze vervolgens onder de pulp van de Barbera-druif opgeslagen. Dat gebeurt in grote houten barriques. Op die manier kan de Braciuk prachtige smaken als licht rood fruit (framboos en braam) opnemen, maar ook de krachtige zuren van de druif en de power van de tannines uit de schil en pit van de druiven. De Braciuk heeft een gewicht van ongeveer 8 kg en wordt maar een keer per jaar geproduceerd, namelijk gedurende de oogst van de Barbera. Let op met het serveren: de korst van de Braciuk kan men beter verwijderen in verband met de schilletjes en pitjes van de druiven.