Gorgonzola Picante

Over de oorsprong van de Gorgonzola doen veel mythes de ronde. Velen, en zo ook wij, geloven dat de kaas zijn naam dankt aan het gelijknamige plaatsje in Lombardije. Tijdens de tocht van en naar de bergtoppen, raakten de koeien zo vermoeid, dat zij een pauze moesten houden, net buiten de plaats Gorgonzola. Hierdoor werden de inwoners van dit gebied 2 keer per jaar overspoeld met verse melk. De inwoners besloten om van de overtollige melk kaas te gaan maken, in eerste instantie Stracchino, vernoemd naar de vermoeide koeien (stracca = moe). Daarna bleef er nog steeds veel rijke melk over en besloot men de wrongel van de wei te scheiden. Vervolgens werd de wrongel in linnen doeken opgehangen om te draineren. Hierna werd de wrongel in een vorm gedaan en met rust gelaten. Vanzelfsprekend ontstond er na verloop van tijd een natuurlijke schimmel die zich door de kaas verspreidde. In die tijd maakten mensen zich hier geen zorgen om en werd de kaas gewoon gegeten. De kaas werd een groot succes. In de loop der jaren is het recept voor gorgonzola doorontwikkeld en zijn er verschillende varianten ontstaan.
Deze Gorgonzola Picante wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is wat pittiger van smaak dan reguliere Gorgonzola. In vergelijking met de Gorgonzola Dolce heeft deze kaas een andere structuur omdat de kaas geperst wordt in de vorm, waardoor hij veel vocht (wei) verliest. De penicillium roqueforti zorgt voor een intense blauwe kleur en veel pit. De kaas past heel goed op een plateau en wordt veel in de keuken gebruikt om Italiaanse gerechten wat pikante tonen te geven.