Rauwe van Steenberg

In het zuiden van Limburg vinden we het dorpje Epen. Sinds 2008 zijn Marc, Luc en Stan daar eigenaren van een eigen wijngaard, namelijk Domein Steenberg. De naam is geen verwijzing naar de bergen in Limburg en omstreken, maar naar het type bodem van de wijngaard. Die bestaat uit verschillende soorten steen, waarvan de bovenliggende laag silex het belangrijkst is. De klimatologische factoren zijn uitstekend voor de aanplant van gewurztraminer, riesling en pinot gris.
n
nSinds vorig jaar hebben de heren een samenwerking gevonden met Madeleine, die een roodflorakaas maakt in Herve (net over de grens ten zuiden van Maastricht in de regio Luik). Zij wast de kaas twee weken lang tijdens het rijpingsproces met de eigen gestookte grappa van de gewurztraminer.
n
nDe Rauwe van Steenberg wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een gewicht van ongeveer 180 gram. De structuur is compact en licht boterig met een intensieve reuk van roos, peer en zwarte bes met op de achtergrond de animale aroma’s van stro, leer en stal. De smaak is stevig en minder zoet dan dat de reuk doet vermoeden. Een rijp smaaktype en een vol mondgevoel geven een krachtige kaas weer.
n
nCombineer de Rauwe van Steenberg met volle witte wijn met duidelijke aroma’s, maar pas op bij rode wijnen met tertiaire aroma’s en lange rijping. Zoek naar rode wijnen met veel rood- en/of bosfruit, weinig tannine en een goede zuurgraad.