Vento d’Estate

Vento d‚ÄôEstate is een redelijk onbekende kaas uit de regio Treviso, in het noordoosten van Italie. Daar heeft het familiebedrijf Carpenedo al een tijd lang ervaring in het maken van diverse kazen, waaronder de Vento ‚ÄòEstate. De naam betekent ‚Äòzomerwind‚Äô, een redelijk suggestieve naam voor een kaas met uitgesproken kruidachtige aroma. De wielen zijn verouderd onder een deken van hooi, een procedure die kaasmaker Antonio Carpenedo bedacht toen hij en zijn vrouw Giuseppina langs een landweg reden en zich achter een hooiwagen bevonden. De grasachtige geur was zo aangenaam dat ze de bestuurder stopten, wat hooi kochten en hun kaasexperimenten begonnen. De Vento d‚ÄôEstate heeft een wasachtige schil. De smaak is opvallend kruidig ‚Äã‚Äãen fruitig, met nootachtige tonen en een pittig einde. De complexiteit is gedeeltelijk te wijten aan de behandeling: wielen worden gestapeld in oude houten wijnvaten, opgevuld door schoon groen hooi, waardoor het een heerlijk aroma krijgt. De pasta is ivoorkleurig tot strokleurig, stevig, dicht en kruimelig, met een aroma dat gras en zure melk vermengt. De smaak is matig scherp, maar laat een sterke zure indruk achter. Vento d’Estate heeft een royale rode wijn nodig om het te verdragen, rijk aan fruit maar niet overdreven tannine.
n