Gruyère

De Gruyère komt oorspronkelijk uit Zwiterserland, uit de westelijke kantons (Fribourg, Vaud, Bern, Neuchâtel, Jura Schwyz en Luzern). Enkele kleine boeren hebben de taak op zich genomen om deze kaas in de bergen van de Franse Savoie te maken. De kaas bestaat reeds enkele eeuwen en is een grote, platte kaas met een doorsnee van zo’n 50 tot 65 cm. Het gewicht is dan ook tussen de 30 en de 45 kilo per wiel. De rijping vindt plaats in kleine vochtige ruimtes, waardoor er hier-en-daar kleine oogjes ontstaan in de kaas. Er zijn 3 soorten Gruyeres: de jonge Gruyere is tussen de 4 en 5 maanden gerijpt, de belegen Gruyere is tussen de 5 en 14 maanden gerijpt en oude Gruyere is er vanaf 36 maanden of meer. Deze kaas heeft een volle, romige, pikante smaak en wordt vervaardigd van volle, ongepasteuriseerde melk. Een lekkere pure kaas, maar ook uitstekend te gebruiken in een goede (Zwitserse)kaasfondue.