Red Leichester

De Red Leicester vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw. Toen bekend als Leicester cheese. Wanneer de koeien heel rijk gras grazen wordt het caroteen niveau verhoogd en wordt de kleur van de kaas intenser. In die tijd werd dat gezien als een teken van hoge kwaliteit kaas. Dit is dus de reden dat boeren annatto toevoegen, een natuurlijke kleurstof. Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit verboden en ontstond er dus een wittige variant van de kaas. Toen het toevoegen van kleurstof weer werd gelegaliseerd, moest er dus onderscheid gemaakt worden tussen de twee, en werd de oranje kaas Red Leicester genoemd. In ons assortiment werken wij met de Sparkenhoe Red Leicester. Deze kaas wordt in midden Engeland nog gemaakt naar traditioneel recept. De boerderij heet Sparkenhoe, vernoemd naar de prijswinnende stier “Old Sparkenhoe” die in 1745 de kudde dekte van de boer die toen op dezelfde plek Leicester cheese maakte. Tegenwoordig wordt de kaas praktisch op dezelfde wijze gemaakt als toen. Voor de kaas wordt rauwe melk gebruikt en nadat de kaas 48 uur geperst is wordt deze in linnendoek gewikkeld om zo verder te rijpen tot minimaal 6 maanden. Wanneer de kaas jong is heeft hij een milde smaak met een licht zoetige bijsmaak, als de kaas rijper wordt, krijgt de Red Leicester wat meer pittige tonen.