Valençay

Eigenschappen

Soort

Geiten- en schapenkaas

Afkomstig uit

Frankrijk

Afkomstig van

Geit

Melktype

Geit

Deze fermier geitenkaas met AOC-status komt uit Berry, in de Loire. Dat is dezelfde streek waar ook de Crottin de Chavignol wordt gemaakt. De Valençay is herkenbaar aan zijn afgeplatte piramidevorm, ontstaan uit een legende rond Napoleon. Na zijn terugkeer uit Egypte zou hij bij het kasteel van Valençay zo ontstemd zijn geraakt bij het zien van een piramidevormige kaas, dat hij eigenhandig de punt afhakte.

De kaas wordt gemaakt van rauwe geitenmelk, bestrooid met gezouten houtskoolas en gerijpt in een vochtige kelder. Na drie weken rijping verschijnt er een natuurlijke schimmel op de korst – eetbaar én smaakvol. De smaak is fris, licht aards en elegant geitenachtig. Heerlijk in combinatie met een glas witte Sancerre.

Valençay bestellen bij Kaasfort Amsterdam

Bestellen voor thuis Bestellen voor horeca en retail