Basajo

Deze zoete blauw-geaderde kaas is bij velen favoriet. De Basajo wordt gemaakt van rauwe schapenmelk en vervolgens gedrenkt in Passito di Pantelleria (=zoete dessertwijn uit Sicilië). De kaas wordt geproduceerd in een plaatsje vlak boven Venetië, in het noordwesten van Italië. In Italië gebeurt het vaker dat kazen gewassen worden met mooie wijnen. Deze traditie stamt af van een legende uit de eerste wereldoorlog. Het verhaal gaat dat alle boeren in die tijd verplicht waren om de soldaten van proviand te voorzien. In deze periode heerste er uiteraard een voedseltekort en leden de boeren vaak zelf honger omdat de soldaten alles afnamen. Om dit te voorkomen werden er een aantal kazen verstopt, zodat er ook voor hen iets overbleef. Zo was er een boer die zijn kaas in een wijnvat bewaarde. De kaas werd niet gevonden en een aantal weken later viste de boer de kaas voor eigen gebruik uit het vat. De kaas was niet alleen goed bewaard gebleven, maar smaakte naar zijn idee beter dan ooit. Langzaam verspreidde deze wijze van kaasmaken zich over Italië en werden de recepten in de loop der jaren geperfectioneerd. De Basajo is hier een uitstekend voorbeeld van. Lekker pikant in combinatie met het honingzoete van de passito!