Cashel blue

Misschien wel de bekendste Ierse kaas in ons assortiment. Deze milde blauwader wordt sinds 1984 gemaakt door Louis en Jane Grubb in Tipperary, Ierland. Voor die tijd leefden er allerlei dieren op de boerderij, maar Louis wilde graag zuivelproducten gaan maken en stelde een kudde koeien samen. Na veel experimenteren met verschillende soorten kaas, werd uiteindelijk de Cashel Blue ontwikkeld. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is vernoemd naar een eeuwenoud kasteel, dat gezien wordt als een nationaal symbool. Bij het ontstaan van de Cashel Blue waren de Grubbs ervan overtuigd dat ook zij een nationaal symbool in handen hadden en werd de kaas dus naar dit monument vernoemd. Een jongere Cashel Blue rijpt ongeveer 8 weken. De structuur is dan nog iets droger, maar in de mond al romig. Wanneer de Cashel Blue de leeftijd van ongeveer 3 maanden heeft, wordt de structuur smeuïger. De kaas zal altijd vol, maar wel mild van smaak zijn. De Cashel Blue is daarom ook een mooie kaas om mee te koken.