Caciocavallo

Caciocavallo¬†is een¬†Italiaanse¬†kaas¬†die wordt geproduceerd van¬†koemelk¬†en/of¬†schapenmelk¬†in de regio’s¬†Abruzzen,¬†Basilicata,¬†Calabri√´,¬†Campania,¬†Molise,¬†Apuli√´,¬†Sardini√´¬†en¬†Sicili√´. De kaas is herkenbaar aan zijn typische kegel- of peervormige uiterlijk.¬†Caciocavallo kazen worden vaak per twee aan elkaar gebonden om ze hangend te laten rijpen. Onze caciocavallo wordt gemaakt van koemelk. Omdat deze kaas hoort tot de groep van de kneedkazen (kazen met pasta filata), (net als mozzarella) kun je het geen rauwmelkse kaas meer noemen. De rauwmelkse wrongel wordt namelijk overgoten met kokend water.
n
nZe krijgen de vorm van plompe buideltjes met een gelige korst en worden met een touwtje dichtgebonden. De naam schijnt te maken te hebben met de oude gewoonte om ze in de rijpingskelders steeds met twee tegelijk over een balk te hangen als de zadeltassen op een paard. De kaas smaakt een beetje zoals provolone en is in het begin heel licht en romig, maar naarmate hij langer rijpt (tot twee jaar), wordt hij harder, pittiger en zilter, en uiteindelijk kunt u hem ook raspen.
n
nIn het zuiden van Italië wordt de kaas ook omschreven als arme lui biefstuk delen van de kaas wordt als zodanig gebakken en gegeten.