De Robiola komt uit de Piëmonte , Noord-Italië. Het kaasje is in verschillende vormen te verkrijgen. Er zijn twee verhalen over het feit hoe de naam van de kaas ontstaan is. Eén daarvan is dat de Robiola zijn naam dankt aan de Romeinen die het kaasje ‘Rubeola’ noemden naar het Latijnse woord rubber; dit omdat de kaas na langer rijpen een rood/roze-achtige gloed krijgt. Het tweede verhaal is dat het kaasje vernoemd is naar het plaatsje Robbio in de provincie Pavia. De kaas heeft een lange historie, want in de 15e eeuw werd al over de kaas geschreven. De Robiola di Capra wordt gemaakt van alleen geitenmelk en dat is bijzonder, want de melk is een stuk schaarser. De pâte is zacht, romig en heeft bijna geen korst. Naarmate de kaas langer rijpt, wordt de pâte strogeel en de dunne korst krijgt een oranje kleur. Verse Robiola di capra smaakt aangenaam zurig en sterk naar melk. De rijpere variant heeft een volle en uitgesproken smaak.